Header

Pre Vaše zdravie

 

 

Antioxidanty

             Sú látky, ktoré neutralizujú aktivitu škodlivých voľných radikálov v tele, tým zabraňujú oxidácii. Ochraňujú bunky pred poškodením tým, že čistia voľné radikály a znížujú koncentráciu kyslíka okolo bunky. 

 

Účinky na zdravie:

  • priaznivo pôsobia na imunitu
  • znižujú pravdepodobnosť srdcovo-cievných ochorení
  • priaznivý vplyv majú na pokožku
  • na správnu funkciu hrubého čreva...

 

Najvýznamnejšie antioxidanty sú:

Vitamín A -  vyskytuje sa v tekvici, marhuliach, paradajkch, mrkve, brokolici...

Vitamín E -  vyskytuje sa v orieškoch, semiačkách, listovej zelenine...

Vitamín C -  citrusové plody, zelená parika, brokolica...

 

Tuky

            V primeranom množstve su pre ľudský organizmus nevyhnutné hlavne z týchto dôvodov:

  • sú zdrojom energie pre svaly a srdce
  • obklopujú životne dôležité orgány a chránia ich
  • dôležité pre termoreguláciu...

 

Cholesterol

            Je prirodzenou súčasťou buniek ľudského tela.

Rozoznávame:

 

HDL cholesterol - tzv. "dobrý" cholesterol, ktorý vyrovnáva škodlivý efekt ostatných a znižuje zdravotné riziká

 

LDL cholesterol - "zlý" cholesterol, ktorého vyššia koncentrácia spôsobuje vznik srdcovo- cievných ochorení a aterosklerózy

 

Mononenasýtene mastné kyseliny - strava s vyšším obsahom týchto kyselín znižuje celkový cholesterol a zvyšuje HDL cholesterol.

 

Plynenasýtene mastné kyseliny -  zvyšuje tvorbu LDL receptorov, pečeň vychytáva a rozkladá z krvi viac LDL cholesterolu, teda klesá riziko vzniku srdcovo- cievných ochorení. Nachádzajú sa predovšetkým v rastlinných tukoch a rybom tuku. 

 

Medzi najvýznamnejšie polynaneasýtené mastné kyseliny patria:

 

Omega- 3 nenasýtené mastné kyseliny- nevyhnuté pre správny vývin mozgu, pre nervovú sústavu, pôsobia na znižovanie krvného tlaku...

Omega- 6 nenasýtené mastné kyseliny -  pozitívne pôsobia na pokožku, vlasy, nechty...

 

Hlavným zdrojom týchto omega kyselín sú oleje so semien, orechy, oriešky...